T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / MİLAS - Sebahattin Akyüz Fen Lisesi

Dr. Ahmet Sabahattin AKYÜZ

12-06-2023

Dr. Ahmet Sabahattin AKYÜZ, 10 Ocak 1920 tarihinde Milas’ta doğmuş olup Ailesi Milas eşrafından Arif (baba), Huriye (anne) Akyüz’dür. 1926-27 yıllarında Milas’ta başladığı İlkokul eğitimini 1931 yılında tamamlamıştır. Ardından 1932 yılında ortaokul ve lise öğrenimi için, o zamanın şartlarında büyük bir cesaret göstererek doğduğu Milas’ın dışına çıkmış, İzmir’e gelmiş ve Türkiye’nin önde gelen liselerinden İzmir Atatürk Lisesinde yatılı olarak orta ve lise eğitimini başarıyla tamamlayıp mezun olmuştur. Lise öğreniminin hemen akabinde 1939 yılında Türkiye’nin ilk Tıp Fakültesi olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladığı tıp tahsilini, 1945’te yeni açılan Ankara Tıp Fakültesinde tamamlayarak 1946 yılında hekim olmuştur. Hekim olduktan sonra askerlik görevini tamamlamış ve Milas’ta serbest doktor olarak çalışmış olup, akabinde 1950 yılında Ankara’ya gelerek Ulaştırma Bakanlığında Devlet Demir Yolları Hat Doktorluğu görevine başlamıştır. Ankara İhtisas Hastanesinde İç Hastalıkları Bölümünde İhtisasını tamamlayarak uzman hekim olmuştur. 1956 yılına kadar Tosya ve İnegöl Devlet Hastanelerinde görev almış ve 1956 yılında İzmir Devlet Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmaya başlamıştır. 1972 yılında Dr. Sabahattin AKYÜZ, İç Hastalıkları Uzmanı olarak senelerce özveri ile görev yaptığı Manisa Devlet Hastanesinden emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra yine uzun seneler serbest doktor olarak mesleğini severek yapmaya devam etmiştir.

Dr. Ahmet Sabahattin AKYÜZ, hem memleketi Milas’a olan sevgisini göstermek hem de kendi gibi bilim insanlarının yetişmesi, kalifiye eğitim alması adına işbu okulu yaptırmaya karar vermiştir. Ne yazık ki Dr. Ahmet Sabahattin AKYÜZ, okulun tamamlandığını görmeden 2008 yılında vefat etmiştir.

12-06-2023

 

             30 Nisan 1952 yılında Ankara’da Ulaştırma Bakanlığında memure olarak çalışan Ülfet Akman’la tanışarak evlenmiştir. Dr. Sabahattin AKYÜZ ve Ülfet AKYÜZ’ün, 1 Kasım 1958 tarihinde, İzmir’de ilk çocukları Keramettin Ümit Akyüz, 8 Ocak 1962 yılında Manisa’da ise ikinci çocukları Aydın Akyüz dünyaya gelmiştir. Dr. Sabahattin AKYÜZ’ün her iki oğlu da Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesinden mezun olmuş olup, aktif olarak inşaat mühendisi olarak mesleklerini sürdürmüşlerdir. Keramettin Ümit AKYÜZ’ün Özlem AKYÜZ ile olan evliliğinden kızları İlayda AKYÜZ dünyaya gelmiştir. Aydın AKYÜZ’ün Lütfiye Banu AKYÜZ ile olan evliliğinden Emre AKYÜZ ve Kerem AKYÜZ adlarında iki oğlu bulunmaktadır.  Dr. Sabahattin AKYÜZ’ün torunlarından İlayda AKYÜZ avukat, Kerem AKYÜZ bilgisayar mühendisi, Emre AKYÜZ diş hekimi olmuşlardır. Maalesef ki Dr. Sabahattin AKYÜZ’ün büyük oğlu Keramettin Ümit AKYÜZ, 4 Temmuz 2021 tarihinde görev yaptığı Kazakistan’da genç yaşta vefat etmiştir.

Dr. Ahmet Sabahattin AKYÜZ, 11 Mayıs 2006 tarihinde çok değerli eşi Ülfet Akyüz’ü kaybetmiş arından kısa süre sonra, 15 Mart 2008 tarihinde kendisi de İzmir’de vefat etmiştir. Dr. Ahmet Sabahattin AKYÜZ, eşi merhume Ülfet AKYÜZ ve oğulları Keramettin AKYÜZ’ün mezarlıkları bugün İzmir Karşıyaka Doğançay Mezarlığında bulunmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.06.2023 - Güncelleme: 12.06.2023 16:05 - Görüntülenme: 332
  Beğen | 8  kişi beğendi